YEŞİL BİNALAR
Son yıllarda sıkça duymaya başladığımız yeşil binalar, kullanım süresi boyunca çevresine duyarlı ve kendisi için ayrılan kaynakları verimli kullanan binalar olduğu söylenebilir.
Yeşil binaların yapılmasındaki amaç, enerji, su ve doğal kaynakları verimli bir şekilde kullanmak,bina içerisindeki insanların sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağlamak, israf, kirlilik ve çevresel tahribatı azaltmak olarak özetlenebilir.
Yeşil binaların yaygınlaşmasının önündeki en büyük engelin, yapım aşamasındaki yüksek maliyet olduğu kanısı yaygın olmasıdır. Yeşil binaların inşaasının normal binalara göre %2 daha fazla olduğu ve kullanım süresi boyunca da 10 kata kadar kazanç sağladığı da bir gerçektir. Yapılan araştırmalarla, bahsedilen kazancın enerjinin kullanımındaki tasarruf olduğu gözlemlenmiş bunun ile birlikte bu tip binalarda çalışan insanların üretkenliğinin de arttığı tespit edilmiştir. 20 yıllık bir zamanda yayılan araştırmalar neticesinde bazı yeşil binaların m2 başına 53-71 dolar arasında kazanç sağladığı, farklı sektörlerde ise 130 milyon dolarlık enerji tasarrufu sağlayabileceği de tespit edilmiştir.
Yeşil binaların tasarımında bir çok çevreci uygulamalar bir araya getirilmiş ve binaların çevreye ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri azaltılarak en nihayetinde tümüyle ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Bu çevreci uygulamalara örnek olarak güneş enerjisi kullanımı, yağmur bahçeleri vb. uygulamalar gösterilebilir.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Enerji verimliliğinin birinci adamı olarak doğru uygulama çözümleri ve malzemeler ile yapılan ısı, su, ses ve çatı yalıtımı uygulamaları gelmektedir. Bu yalıtım uygulamalarının başında normal binalarda bile %50 ye varan enerji tasarrufu sağlayan dış cephe ısı yalıtımı uygulamaları gelmektedir. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir olan güneş enerjisinin kullanımı da enerji verimliliğinin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Bina içerinde kullanılacak ısıtma ve soğutma sistemlerinin seçimi, kapı, cam ve pencere doğramaları, pencere ve duvarların cephe de doğru yönde konumlandırılması, gün ışından daha fazla yararlanarak elektrik tüketimini azaltan efektif pencere sistemlerinin kullanımı gibi çözümler de enerjinin etkin kullanımında önemli bir işleve sahiptir.
SU VERİMLİLİĞİ
Yeşil binalarda atık suları toplanıp arıtılması ile tekrar kullanılmaktadır. Örneğin, binalarda tuvalet sifonlarındaki suyun iki yönlü olarak pompalanması sağlanabilir. Bunun dışında, küvet yerine duş teknesi, daha düşük su kullanımı sağlayan lavabo bataryaları ve duş başlıkları örnek olarak gösterilebilir.