YAPI ELEMANLARINDA GÜRÜLTÜ DENETİMİ
Birinin diğerinden daha fazla yalıtımı olan iki oda arasında ses geçiş yollarını pencereler oluşturur. Pencerelerin düzenini, boyut ve biçimlerini ses yalıtımından ayrı olarak istekler doğrultusunda oluşturulurlar. Bununla birlikte çok yüksek ses seviyesinde dış çevre ses gürültüsüyle, demiryolu, trafik gürültüsü gibi, karşı karşıya gelecek binalarda pencereler iyi yalıtım performansına sahip olmalıdır. Isı amaçlı çift camlı pencerenin akustik performansı, akustik amaçlı ikinci cam kadar iyi değildir. Ancak, normal tek camlı pencereye göre akustik yalıtımda büyük bir artış sağlamaktadır. Pencereler açık oldukları zaman en düşük yalıtımı sağlarlar. Daha kötüsü aynı veya bitişik binalar içindeki odalar arasında şiddetli gürültüye neden olurlar. Bu durum, açıldığında kısmi engel görevi gören bir çeşit veya bir örnek pencere kullanılarak önlenir.
Yatay ve düşeydeki değişik binalarda, pencereler arasındaki mesafeyi azami hale getirecek şekilde pencereler yerleştirilmelidir. Bu konuda;
Yeterli ışık için gereken minimum pencere alanı bırakılması ve
Vantilasyon gereksinimi için açılan pencere alanını azaltmak için mekanik vantilasyon dizgisini sağlamak gereklidir.
Yaya trafiğinin çok fazla olduğu ortak alanlarda ve sirkülasyon alanlarında, yüksek yalıtım seviyesi içeren giriş kapıları tasarlanmalıdır. En pratik çözüm, dış kapıdan sonra bir tane de içeriye kapı (rüzgar) konmasıdır. Dış yüzeyde bulunabilecek ses kanalları, baca boruları, temiz hava giriş kanalları ve vantilasyon ızgarası gibi özel yerlerden sesin iletimi önlenmelidir. Bina servislerinin tasarımında, servislerin gürültüye neden oldukları üç temel neden incelenmelidir.
Birinci servisin kendisi gürültü kaynağı olabilir (havalandırma, asansör). Bunun en etkili yolu gürültünün kaynakta yok edilmesidir. Bu sağlanamıyorsa gürültüyü içine alacak ikincil bir kanal gereklidir. Ayrıca servisin çevresindeki strüktürle bağlantısının olmaması gerekir.
İkincisi, ana yapı bileşenlerinden geçen servis gürültüsünün geçiş yolu olabilir. Servisin uygun biçimde yerleştirilmesi bu olayın meydana gelme olasılığını azaltır. Ama bu problemin çözümünü sadece servisin uygun gerçekleştirilmesi ile yapabilmek imkansızdır. Diğer odalara servis kanalı ile yayılacak gürültünün önlenmesi için ek yalıtım malzemeleri kullanılarak gürültünün Servis sistemine girmesi engellenmelidir. Tüm servis boruları kanallar içine (tesisat kanalları) alınmalıdır. Sorularla kanal arasında kalan boşlukta hava aktarımının engellenmesi için doldurulmalıdır. Sorular kanala girip çıkarken, borularla kanal duvarları arasında boşluk kalmamalıdır. Bu durumda boşluğu doldurmak için kullanılan malzemeler, farklı hareketlere karşı koyabilecek şekilde olmalıdır.
Üçüncüsü servis boruları bir bina elemanı içinden geçerken akustik açıdan zayıf bir nokta oluşur. Servis boruları duvara veya döşeme yüzeyine dik konumda iken, geçtiği yerlerdeki boşluklar esnek bir malzemeyle doldurulmalıdır. Duvarın içinden geçen veya döşemeye paralel giden servis boruları görünmese de hala akustik açıdan zayıf noktalar gösterir. Elektrik kablolar', su dağıtım kanalları yapı elemanlarının içine gömülmüştür. Eğer bu servisler arasında boşluklar kalırsa, binanın var olan ses yalıtımı tam verimli bir şekilde çalışmaz. Bu servis borularının arka arkaya ayni yapı elemanı içinden geçirilmesi halinde daha kötü yapar. Eğer servis boruları arasında boşluk kalırsa duvar kalınlığı yarısı ve 2/3 kadar artırılmalıdır. Tüm servis eleman ve boruların ikinci) bir bacaya yerleştirilmesi, kolay bakım ve onarımına imkan verir.
İkincil bir bacanın tasarlanması, beklenen gürültü seviyelerine bağlıdır. Eğer bacanın akustik fonksiyonu korunması isteniyorsa çıkış noktalarına özel önem verilmelidir. Telefon gibi servislerin telleri de strüktürün içinden geçmektedir. Bu servislerin iyi bir şekilde yerleştirilmesi ile bunların akustik açıdan geçiş yollan bulması engellenir.