OKSİDE BİTÜMLÜ ÖRTÜLERİN YAPIŞTIRILMASI

Okside bitümlü örtülerin yapıştırılmasında yalıtım yüzeyi düzgün ve temiz olması gerekmektedir. Çatıda ahşap mala perdahlı şap, temel tabanında mastarlı beton, düşey perdelerde ahşap mala perdahlı sıva olmalıdır. Yüzeyde iyi yapışma zemini elde etmek için bitüm esaslı emülsiyon veya solüsyon astar ile yüzeyin astarlanması gerekir. Astar sarfiyatı ortalama olarak metrekarede 0.400 kg olmalı ve koşullara bağlı olarak 6-24 saat arasında kurumaya bırakılmalıdır. 

DÖKME YÖNTEMİ

Genellikle her türlü örtünün ısı tutucu malzemenin yapıştırılmasında uygulanabilen emin ve pratik bir yöntemdir. Özellikle yapıştırma bitümü ısı kaybetmeden uygulamayı sağlayabildiği için tercih edilir. 

Bu yöntemde iki farklı yapıştırma uygulaması söz konusudur. 

Tam Yapıştırma: Yapıştırılacak örtü bindirmelerinin ve ek yerlerinin kontrolü için açıldıktan sonra tekrar rulo halinde sarılarak toplanır. Dökme kovasına doldurulan 180-190°C sıcaklıktaki bitüm birinci uygulamacı tarafından rulonun önüne dökülür. İkinci uygulamacı ise iki eliyle ruloyu bastırarak ileri doğru hareket ettirir-sürer. Bu işlem esnasında rulonun önünde bir bitüm dalgası oluşur. Örtü önündeki fazla bitüm ileriye doğru sürülmüş olur. Bir miktarda bitüm yanlardan taşarak tüm yüzeyde sağlıklı bir yapışma temin edilir. Dökme yöntemi ile örtü yapıştırıldığında m2'ye yaklaşık 2.00 kg bitüm sarfiyatı olur. Bitüm sarfiyatını etkileyen tek faktör uygulama anındaki bitüm sıcaklığıdır. 

Noktasal Yapıştırma: Bu yöntem, buhar dengeleyici, buhar kesici örtüleri veya ısı tutucu tabakaları örtü üstüne yapıştırılmasında kullanılır. Bitüm şeritler halinde veya noktasal olarak dökülür. Ancak. Örtülerin boyuna ve enine ek yerlerinin tam yapıştırma yöntemi ile yapıştırılması zorunludur. 

FIRÇA YÖNTEMİ

Bu yöntem noktasal yapıştırmada veya dökme yönteminin uygulanamadığı yerlerde tercih edilir.