YALITIM MALZEMELERİNDEN KAYNAKLANAN YALITIM SORUNLARI

Isı yalıtım malzemeleri yangına, haşarata (böcek, kurtçuk gibi), koku ve buharlara karşı iyi dirence sahip olmalıdır. Diğer taraftan malzemelerin bazıları, sağlık ve güvenlik açılarından birer potansiyel tehlikedir. Isı yalıtımında potansiyel sağlık ve güvenlik etkileri iki grupta toplanır. Bunlardan birincisi; depolama, taşıma ve yerleştirme ile ilgili olanlardır. İkincisi ise, zamanla yaşlanma gibi yerleştirmeden sonra olanlardır. Doğru taşıma, yerleştirme ve önlemler bu sorunları azaltır veya tamamen yok edebilir.

Potansiyel sağlık etkileri, geçici sinirlilikten, vücut fonksiyonlarında ciddi değişmelere kadar uzanır. Burada dikkat edilecek en önemli husus, amyant içeren yalıtım malzemeleridir. Sağlık açısından, sentetik liflerle de ilgili bazı sorunlar vardır. Günümüzde, bunların potansiyel tehlike olduklarına dair araştırmalarda kesin bir sonuç alınmamasına karşın, döşenmeleri esnasında çok rahatsız edici olabilir ve uygulamalarında uygun güvenlik önlemlerinin alınması arzu edilir. Keskin, sert, çıkıntılı veya aşındırıcı yüzeyler, aşırı ısınan ve elektrik taşıyan malzemelerden bazı yaralanma olayları gelebilir.

Yalıtım malzemeleri ve yardımcı malzemelerinin yanması sonucunda ısı, tehlikeli gazlar, lifler ve tanecikler açığa çıkabilir. İmalatçı firmaların önerileri ile kullanılacak resmi kod ve standartlar, ASTM Standart C90, bu konularda geniş bilgiler içermektedir.

Teras çatılarda, ısı yalıtım malzemesinin cinsi ve kalınlığı aynı olmak şartıyla konstrüksiyonun altında veya üstünde olması ısı yalıtım değerini değiştirmez, aynı kalır. Ancak ısı yalıtımının yapı fiziği yönünden taşıyıcı konstrüksiyonun altına (tavana) yapılması özellikle büyük yüzeyler için çok sakıncalıdır. Isı yalıtım plakası prensip olarak taşıyıcı konstrüksiyonun üzerinde yer almalıdır. Böylece taşıyıcı konstrüksiyon sıcaklık gerilmelerinin yaratacağı olumsuz etkilerden korunmuş olur.

Dış etkilere açık, yalıtılmamış duvarlar, dış ortamın değişen sıcaklığına paralel olarak genleşir ve büzüşür. Bu ısıl deplasmanlar, taşıyıcı duvar elemanlarında ve geleneksel kaplamalarda zamanla çatlamalara neden olur. Bu çatlaklardan giren su ve bu suyun iklim değişmelerinde donup çözülene, kaplamanın tabakalaşmasına ve dökülmesine yol açar. İçeriden yapılan yalıtımlarda, duvar elemanları iç ortamdan ısı alamadıkları için, bu durumda karşılaşılan tablo yalıtımsız duvardan daha kötüdür. Yalıtımın dışarıdan yapılması halinde, sadece iç mekanın etkisinde olan taşıyıcı duvar elemanları, sabit sıcaklıkta kalarak, ısıl hareketlerden kaynaklanan çatlamalardan korunmuş olur.

Ters teras çatı sistemlerinin ısı yalıtımında mutlak suretle ıslanmayan (su alma oranı oldukça düşük) Extrude Polistren Sert Köpük (XPS) tercih edilmelidir.

Binanın toplam ısı kaybını uluslararası düzeyde hedeflenen düşük değerlere indirebilmek için, binanın bazı elemanlarının yalıtılması yeterli Isı köprülerinden mümkün olduğunca kaçınarak binanın bir bütün olarak yalıtılması, duvarların, pencerelerin ve hava kaçaklarının azaltılması önemlidir. Isı köprüleri, binanın ortalama ısı kaybından çok daha yüksek ısı kaybı meydana gelen lokal alanlardır.