CAM KÖPÜĞÜ
Cam köpüğü üretiminde genelde atık cam kullanılmaktadır. Cam yüksek sıcaklıkta eritilerek soğumaya bırakılır. Elde edilen malzeme ince toz haline getirilir ve 1000°C sıcaklıkta sellüler fırınlardan karbon ilave edilerek geçirilir. Burada malzeme köpürmeye başlar. Fırınlardan elde edilen ürün, en son tavlama fırınlarında şekillendirilir.
Elde edilen cam köpüğü, oldukça sert, kırılgan, su ve buharı geçirmeyen, basınca dayanıklı, %90-95 oranında gözenekliliğe sahip bir yalıtım malzemesidir.
Cam köpüğünün ısı iletim katsayısı, 0,035 0,050 W/mK. aralığındadır. -260 ile 430°C arasında kullanılabilir ve buhar geçirmez su emmez. Çok düşük sıcaklıklarda dahi kullanılabilir oluşu özellikle LNG tanklarının yalıtımında tercih edilmesini sağlar. Cam köpüğünün en önemli özelliği yüksek basınç mukavemetidir. 8800 1cPa kadar basınca dayanıklı üretilebilmektedir. İnorganik bir madde olduğu için özellikle tabanda ve toprakta risksiz izolasyon sağlar.
Hayvanların yuvalanmasına, büyümesine ve tohumların çimlenmesine imkan vermez. Bu nedenle özellikle yeraltı ısı yalıtımı uygulamalarında tercih edilmektedir. Cam köpüğünün üretiminde bağlayıcı madde kullanılmaması ve zehirli gazlar barındırmaması ekolojik bir ürün olarak sınıflandırılmasını sağlamaktadır.