GN Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güney; “Binalar ile ilgili alım, satım ve kiralama işlemlerinde bu belgenin düzenlenmiş olması şartı aranacak. Ayrıca EKB olmadan elektrik ve su abonelikleri alınamayacak. A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir. Bu sınıfların belirlenmesi ısı yalıtımı ile doğru orantılı olacak. Oturulan binaların ısı yalıtımı yoksa düşük sınıflarda ( E,F,G) çıkabilmektedir. Bu ise binanın enerji verimliliğinin kötü olduğunu göstermekte ve binanın değerinin düşmesine sebep olmaktadır. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi için ne kadar ücret ödenecek? Sorusu ile ilgili olarak bilgi veren Bülent Güney,
“Bu sıkça sorulan ve toplumun gözünde büyüttüğü bir konu maalesef ancak rakamlar yüksek değil. 0-10 daire arası binanın tamamı için yaklaşık 300 TL gibi bir rakam telaffuz edebiliriz. Daire başına düşen birim fiyat, daire sayısı arttıkça daha da düşmektedir.”
Bugüne kadar 600.000 ‘i aşkın binanın enerji kimlik belgesi aldığı gözlenmekte ve bu son zamanlarda hızlanarak artmaktadır.
Türkiye'de EKB'de hangi iller önde? EKB hangi illerde daha az?
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde bu bilincin oluşması sebebiyle yoğun bir talep söz konusudur. Diğer illerimizde tüketiciler bilinçlenmeye başlamıştır, yavaş yavaş talepler artmaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi'nin bina için çıkarıldığını ancak daire vb alanlar için bu belgeni nüshası ayrı ayrı düzenlendiğini ifade etti.
“Bina için 3 adet düzenlenen bu belgenin 1 tanesi yönetim de 1 tanesi bina giriş panosunda 1 tanesi de yönetim odasında bulundurulmak ve asılmak zorundadır” dedi.