ÇATI OLUKLARI

Bitişik nizam cadde ve sokaklarda yağmur sularının toplanması için oluk yapılması ve suların binadan uzaklaştırılması gerekir. Oluklar bir çeşit su yalıtım önlemi olarak da düşünülebilir. Özellikle bodrum duvarlarının sudan korunması için çok önemlidir.

Oluklar, yarım daire kesitli asma, kutu kesitli oturtma ve asma olurlar. Asma oluklar en çok uygulanan, sade ve maliyeti düşük ve en problemsiz olanlarıdır. Oturtma kutu kesitli oluklar pahalı ve karmaşık yapılıdır. Oluşacak hasarların maliyeti yüksek olduğu için  az uygulanırlar.

Çatı oluk ve yağmur iniş borularının boyutları genel olarak bölgenin aldığı yağış miktarına ve çatının eğimine göre belirlenir ve uygulanır. 

Çinko olukların kesit alanı ve açınımı suyunu boşalttığı çatı bölümünün m2 alanına ve yağmur iniş borularının uzaklığına bağlıdır. 1 m2 çatı alanı için yatay iz düşümünde 0,8-12 cm oluk kesit alanı olarak kabul edilir. 
Piyasada satılmakta olan çinko levhalar 100×200 cm dir. Levhalar persten uzunluğa paralel olarak çıkar. Normal çinko levhalarda uzunluğa paralel yönde kıvrımlar, profiller ve fitiller, çatlama ve kırılma yapacağı için kullanılmaya uygun değildir. 

Oluklar ve yağmur iniş boruları 4-5 m uzunluğunda parçalar halinde hazırlanırlar ve lehimsiz olarak birleştirilirler. Derelerin çatı örtüsü ile birleşim detayında etek parçaları ilave edilir.