NEMLİ VE ISLAK ODALAR YALITIM

Konutların yapı kurallarından farklı olarak endüstriyel ve kamuya açık olarak kullanılan özel fiziksel etkilere maruz kalan, normal olmayan hava sıcaklıkları ve nem değerlerine sahip, ıslak odalar, çok sıcak fabrika salonları, soğuk binalar ve soğuk depolar gibi binalar da vardır. Bu bölümde ıslak odalarda yalıtım yapılırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verilmeye çalışılacaktır.

Nem oranının % 65 ve % 75 arasında olduğu odalar nemli odalardır. Normal veya yüksek sıcaklıktaki ıslak odalar teknolojik şartlara uygun olarak inşa edilmelidir. İçerisinde su ile çalışan fabrika binalarında, duvarda su yoğuşmasının olması önemsiz bir olaydır. Buna karşın metal veya betonarme çatı tavanlarında ise su oluşması yapıya zarar vereceği için istenmemektedir.

DIŞ DUVAR YALITIMI

Islak bir odanın dış duvarı, iç tarafta su tutmaz ve buhar kesici olarak oluşturulmalıdır. Eğer ıslak oda içerisinde yüksek bir sıcaklık sabit olarak tutulmaya çalışılıyorsa ısı yalıtımının da daha etkin olması gerekir. 

İki kabuk arasına yapılacak ısı yalıtım tabakası mümkün mertebe difüzyon sızdırmaz olmalıdır, yalıtım tabakası köpüklü cam veya sert PUR köpüğünden yapılmalıdır. Başka malzemeler yardımıyla izolasyon tabakaları, mineral elyaf veya hafif ahşap yünü levhalar, ya buhar dengeci ile rahatlatılmalı, ya da dış duvara yerleştirilmelidir. Islak odalarda ve soğutma odalarında sızdırmaz ağır beton elemanların kullanılması da avantajlıdır.

ÇATI YALITIMI

Islak odalar üzerindeki masif çatılarında farklı şekilde inşa edilmesi gerekmektedir. Metal takviyesi yetersiz olan beton tavanlar için beton kaplamanın minimum 20 mm kalınlığında olması gerekir. Beton, mümkün olduğunca sızdırmaz olmalıdır.

Islaklık değeri sabit ıslak odalar üzerinde ön gerilimli tavan elemanlarına şu şartlar altında izin verilmelidir. 

gnyapı Elemanlar tamamen ön gerilimli olmalıdır. 

gnyapı Seri olarak kaydırılarak yerleştirilen elemanlara izin verilmelidir.

gnyapı Tavanın ısı korunumu, yoğuşma noktasını yalıtım tabakası içine kaydırmaya ve tavanın alt tarafında su oluşmasını engellemeye yetmelidir.

Eğer son şart sağlanamıyorsa, sızdırmaz, su tutmayan ince bir üst tabaka yardımıyla, oluşan yoğuşma suyunun betona sızması mutlaka engellenmelidir. Gözenekli betondan yapılacak (gaz, gaz silikat, köpüklü ve köpüklü silikat betonlar) çatı tavanı uygulamaları ıslak ve nemli odalar için tavsiye edilmemektedir. 

KOMŞU ODALARIN YALITIMI

Islak odaların etkiye uygun olarak inşa edilmesi sayesinde kusursuz olduğu fakat komşu odalarda hasarların meydana geldiği görülebilir. Bu hasarları engellemek için ıslak odaların komşu odalarında belli bir korunum şarttır. Bu koruma üç şekilde yapılabilmektedir.

gnyapı Yan odalara giren su buharını iletmek ve su oluşumunu engellemek amacıyla ısı ve kuru hava verilir.

gnyapı Yan odaların duvar ve tavanları yüzey sıcaklıkları, giren sıcak havanın yoğuşma noktasını aşacak şekilde ısıtılırlar. 

gnyapı Su buharının yan odalara girişi özel kanallarla imkânsızlaştırılır. Bu önlem en etkin ve ekonomik olanıdır. Fakat uygulama için alan gerektirmektedir.