yangın önleyici faaliyetler

YANGIN ÖNLEYİCİ UYGULAMALAR

gnyapı KAPLAMALAR

Duvarlardaki iç kaplamalar ve ısı yalıtımları en az normal alevlenen B2, yüksek binalarla ise zor alevlenen B1, çok yüksek binalarla yanmaz A sınıfı malzeme kullanılmalıdır. Ahşap, taş ve çelik üzerine yapılan en az 1,5 cm kalınlıkta armatürlü ve armatürsüz (rabitz teli, kafes boru, hasır gibi) sıvalar ile 2,5 cm kalınlıktaki çimento alçılı şap bu sınıfa girer.

İçerden bir yalıtım malzemesi ile kaplanmış duvarda yalıtım, yangın sıcaklığını arttıracaktır. Eğer bu malzeme korumasız bırakılmış ise alevlerin yalıtım malzemesine doğru yayılma eğilimi olacaktır. Eğer, duvar kaplaması bir yalıtım malzemesi ile korunmuş ise, duvarın iç yüzeyinde nispeten az sıcaklık olur.

gnyapı ÖRTÜLER

Serilerek veya sürülerek uygulanan malzemelerdir. Asbest örtüler buna örnek olarak verilebilir. Tavan ve döşemelerde yanıcı malzemeler (halı, ahşap parke, asma tavan vb.) bir bölümden diğer bölüme geçerken sürekli olmamalıdır. 

gnyapı DUVARLAR

Duvarlarda yalıtım uygulaması; içten, ortadan ve dıştan olmak üzere üç şekilde yapılabilmektedir. İki kattan daha fazla binalardaki taşıyıcı duvarlar, ayak ve kolonlar en az F90-A sınıfında inşa edilirler. Duvarlar en az 10 cm kalınlıkta ağır betondan veya üzerleri en az 50 cm kalınlıkta derzleri geçirimsiz monte edilmiş plaklardan kaplanmış olmalıdır. En az bir tuğla kalınlığındaki kagir taşıyıcı duvar, kemer tonoz ve kubbelerin diğer standart ve yönetmeliklere uygun inşa edilmişler ise, 4 saatten kısa süreli yangınlar için ayrı bir kontrolü gerekmez. Kagir sistem çelik gergiler içeriyorsa, yapı elemanlarının yeterli bir zaman stabil kalmasını sağlayacak şekilde hesaplanarak boyutlandırılması zorunludur. Özel yapılarda ek hesaplar istenir.

Tabakalı bir duvarda yalıtım malzemesi, iki rijit tabaka arasına yerleştirilmiş ise, duvarın davranışının kötü olma olasılığı vardır. Zira, rijit tabakaların ince olması halinde, farklı genleşmelerin oluşması ve buna bağlı deformasyon ve bozulmalar olacaktır. Her ne kadar yangın kesici ekran ve engellerin bulunması, ısı tutuculuğunu azaltabilirse de ısıl dirençlerini artırarak yangının geçmesine engel olur. Diğer taraftan, bölme duvarlarında yangına dayanıklı yalıtım malzemelerinden taşyününün kullanılması durumunda yangının mekandan mekana geçişi büyük ölçüde önlenir.

gnyapı DÖŞEMELER

Döşeme üzerinde kolay alevlenen B3 sınıfı malzemeden ısı yalıtımı yapılmasına, üzeri en az 2 cm kalınlıkta şap tabakası örtülmek şartı ile müsaade edilir. Döşemeler 10 cm kalınlıkta ağır betondan yapılmalıdır. Bunlar asmolen vb. donatılı da olabilir. Alt kısmı 1.5 cm kalınlıkta armatürlü sıva ile kaplanmış ve araları yanmaz malzeme ile doldurulmuş normal ahşap kirişli döşemeler de olabilir. 

gnyapı ÇATILAR

Yanıcılığı ve radyasyona dayanıklılığı kabul edilen çatı elemanları şunlardır. Doğal ve yapay taşlardan, beton plaklardan, asbestli çimento plaklardan yapılmış çatı örtüleri ve çatı yalıtımları, çelikten veya diğer metallerden yapılmış çatı örtüleri ve yanıcı B sınıfı malzemelerdendir. Çelik veya ahşap elemanların her iki tarafı yangın önleyici malzemeler ile kaplanabilir. Aynı çatı altında bulunan birden fazla işyerinin bölme duvarları çatı örtüsüne kadar yükseltilecek ve çatı altında ortak hacim bulunmayacaktır. Bitişik nizam yapılarda yanıcı çatı örtüsü kullanılamaz.   

Çelik makaslı çatılarda taşıyıcılık, makasları dışında aşık ve merteklerde oluşan bir ızgara ile gerçekleştirilir. Tavan döşemesi üzerine konan yalıtım, yangın sırasında, çelik taşıyıcıların sıcaklığını arttırır. Beton kalınlığının yeterli olması halinde bu artış az olmaktadır. Aksine, bu beton tabakası yoksa ve yalıtım malzemesi doğrudan çelik taşıyıcı ızgara üzerine yerleştirilmiş ise, çatının yangına dayanıklılığı kesin olarak azalacaktır. 

gnyapı KOLONLAR

Çelik ve ahşap kolonların yangın önleyici malzemelerle kaplanmış olması esastır. Bu kaplama sıva, tuğla veya betondan olabilir. 

gnyapı MERDİVENLER

Bu konuda taş, tuğla, beton ve betonarmeden (en az 10 cm kalınlıkta) yapılmış merdivenler ile yangın önleyici malzeme ile kaplanmış çelik merdivenler belirtilebilir. Alt kısımları yangın önleyici şekilde kaplanmış olmak kaydıyla ahşap ve taştan yapılmış diğer merdivenler de vardır. Kapalı çarşı, pasaj, iş hanları, büyük mağazalar vb yerlerde ahşap merdivenin yapılması yasaklanmıştır. Ahşap taşıyıcı elemanların yangına karşı dayanımların, ahşabın yanma hızı 0.6 ile 0.8 mm/dk kabul edilip; ahşap elemanın bu şekilde azalan kesitiyle güvenlik katsayısı 1.00'e eşit alınarak, üzerine gelen gerçek yükü taşıyabileceği süre olarak kabul edilir. Asansörlerde düşey taşıyıcı bir sirkülasyon elemanıdır. Bu nedenle, asansör boşlukları, kabinleri, kapıları, oda ve kuyular' taşyünü ile yalıtılmalıdır.