HAVA VE YÜRÜME SESLERİNİN YÜZERŞAP DÖŞEME UYGULAMASIYLA YALITIMI
Bir yüzer şap konstrüksiyonun da mineral yün levhası masif tabaka (betonarme döşeme) ile şap tabakası arasında ayırıcı bir görevi üstlenir. İki tabakanın birbirinden ayrılması ile hava ve darbe tesirli ses yalıtımı, yalıtım malzemesinin dinamik sertliği ne kadar küçük olursa o kadar iyi olur. Yatay bir elyaf dağılımına sahip olan mineral yün levhaları aynı kalınlıktaki plastik köpük levhalarına oranla daha iyi sonuç verir. Yüzer şap etkinliği şu beş faktörle artar:
Şap aralığının olabildiğince fazla olması,
Yalıtım malzemesinin dinamik sertliğinin olabildiğince düşük olması,
Yalıtım malzemesi kalınlığının olabildiğince fazla olması,
Kaba döşeme ağırlığının fazla olması ve
Döşemenin rezonans frekansı olabildiğince küçük olmasıdır.
Döşemelerde ses yalıtımı amacıyla yapılan yüzer şap sistemi yardımıyla ülkemizdeki imar mevzuatına uygun yapılan birinci kattaki çıkmalar ile altı boş olan birinci kat döşemelerden meydana gelen ısı kayıpları ve bunun getirdiği problemlerde (soğuk döşeme) ortadan kalkabilir. Bu tür yalıtımsız döşemelerin sonradan tavan altından yalıtmak gibi oldukça masraflı ve zahmetli uygulamalara da gerek kalmayabilir. Zira yüzer şap için kullanılacak ses yalıtım malzemeleri aynı zamanda iyi ısı yalıtım malzemeleridir. Fakat, her ısı yalıtım malzemesi iyi bir ses yalıtım malzemesi olmayabilir. Yüzer şap döşeme uygulamaları için kullanılabilecek bazı malzemenin özellikleri şöyledir. Dinamik sertliği s<3 kg/cm3 olan her esnek malzeme bu iş için kullanılabilir. Bunlar; mineral lifli levhalar (camyünü, taşyünü), polietilen köpük levhalar (PE) ve expanded polistren levhalar (EPS) şeklindedir. Ancak, EPS levhaların yüzer şap döşemede kullanılabilmesi için özel işlem görerek dinamik sertliğinin düşürülmüş olması gerekir. Oysa piyasada bulunan olağan EPS levhalarının dinamik sertliği yüksek olduğundan bu işe her uygun değildirler.
Yüzer şap döşemede kullanılacak levhalar, üreticisi tarafından özel olarak etiketlendirilerek işaretlenmelidir. Yüklenebilen nitelikteki bu levhaların etiketine 25 kg/m2 yük altındaki kalınlık pay, 200 kg/m2 yük altındaki kalınlık payda olarak yazılarak işaretlenir. Örneğin; 12/10 gibi (TS 901). Diğer taraftan, bir çok inşaat uygulayıcısı bilerek ve/veya bilmeyerek asmolen döşemelerin iyi bir ses yalıiım yaptığına inanırlar. Bu inanış doğru olmayıp asmolen döşemeler hafifliği nedeniyle sesi masif döşemelerde daha fazla geçirir. Ayrıca davul sesleri yapar. Bu nedenle, esas amacı tavandan kirişlerin sarkmasını önleyip gizlemek olan asmolen döşemelerde de yüzer şap uygulamak doğru olur.